Čtvrtek, 18 dubna, 2024

Proč je italská kuchyně tak populární a kde ji najít v Brně? 

Více článků

Jak se špagety, pizza, lasagne a další známá italská jídla stala tak populární? A kde najít nefalšovanou italskou kuchyni v našem městě? 

Masová migrace Italů do Spojených států koncem 19. a začátkem 20. století významně popularizovala italskou kuchyni. Italové s sebou přinesli italské pouliční jídlo, jako je pizza a těstoviny, které se také brzy stalo velmi populární v ulicích Spojených států. Italové si s sebou přivezli i recepty na chléb, jako je focaccia a chianina, a jak je připravit s tenkými plátky šunky, paprikou nebo kuřecími kousky ve formě sendviče, který se později stal populární. 

Britové také začlenili italské ingredience do svého jídelníčku, který zahrnoval vše od těstovin, černého pepře a salátů po piniové oříšky, citronovou šťávu, pesto a olivový olej – a samozřejmě také pizzu! Pokud se v těchto dnech vydáte na výlet do britského supermarketu, nedivte se, že vedle pórkové a bramborové polévky najdete plechovku minestrone nebo sklenici pesta, nebo tiramisu vedle jablečné drobenky. Mezitím jsou jejich červená i bílá vína o kus výše a těší se obrovskému úspěchu, protože se vyvážejí do celého světa.

Hlavními faktory, které dělají italské jídlo tak populární po celém světě, jsou jeho kvalita, jednoduchost, zdravotní přínosy, cenová dostupnost, rozmanitost a chuť. Všichni se shodneme na tom, že jednoduché ingredience používané v italských receptech jsou úžasné kvality, ať už jde o šťavnatá rajčata, olivový olej, chléb nebo mozzarellu a parmazán, ingredience jsou kvalitní produkty a jejich jednoduchost je činí snadno dostupnými a méně komplikovanými na použití.

 S tím souvisí i jeho cenová dostupnost. Mísa těstovin v lahodném pestu nebo rajčatové omáčce nebo plátek pizzy zaplní díru v žaludku, aniž by vám udělal díru do kapsy. To se vztahuje i na další italská jídla, jako je vydatná polévka minestrone, polenta, krémové rizoto a arancini (Italové opravdu vědí, co dělat s rýží!) – vše dostupné za rozumnou cenu. 

Tip: Všechny tyto speciality a mnoho dalšího můžete ochutnat přímo v italské restauraci Brno Caruso, případně si je můžete objednat rozvozem domů, prostřednictvím rozvozu pizzy Brno a rozvozu těstovin Brno. Vše připravované z čerstvých a kvalitních surovin rozenými Italy. 

Regionální variace italské kuchyně a pokrmy jsou velmi rozmanité, i když se mohou zdát cizinci podobné. Pro hrdého Itala však i zdánlivě malé rozdíly ve tvaru těstovin budou znamenat výrazný regionální rozdíl a jakékoli jiné variace budou považovány za odlišné světy, navzdory jejich společnému původu. Na rozdíl od některých jiných kulinářských tradic je tradiční jídlo v Itálii oslavováno právě pro to, že se drží osvědčeného.

V regionech, jako je Kalábrie, kde francouzština a španělské vlivy jsou významné, byly ovlivněny i kulinářské postupy. Mořské plody jsou nedílnou součástí tradičního jídla a stravy a makaronové těstoviny jsou v regionu velmi oblíbené. Kampánie nadělila Itálii (a celému světu) pizzu napoletana a všemi oblíbenými těstovinami, špagetami. 

Pokud jde o gastronomii na ostrově Sicílie , je to úplně jiná situace. Sicílie se svými mnoha bývalými zahraničními koloniemi čerpá z širokých vlivů ve své kuchyni, včetně receptů, které mohou vystopovat svůj původ až do Turecka a severní Afriky, jako je tomu u kuskusu. Je také zodpovědný za obdarování světa arancini, lahodnými smaženými kuličkami rýže, které mohou být plněné masem nebo mozzarellou. 

Jak jsme viděli, rozmanitost italské kultury v různých regionech země se odráží v jejich tradičních pokrmech a specialitách. Navzdory italské preferenci tradice (pokud to není Parmigiano Reggiano, není to ve skutečnosti parmazán!), existuje také důležitý vliv na tato jídla pocházející z různých oblastí světa

Všichni sdílíme lásku k italské kuchyni, která je vysoce všestranná, úžasně levná, občas zdravá a vždy chutná – zkrátka patří mezi nejoblíbenější jídla na světě.

- Advertisement -události

Více článků autora

- Reklama -pr clanky

Nejnovější články