Hlavička 3
29.8.2018

Vinaři mohou dokyselovat vína, v hroznech je kvůli počasí moc cukru

Autor: Veronika Horáková | Zdroj: brno.idnes.cz

Jihomoravští vinaři mohou opět legálně přikyselovat vína z letošních hroznů. Povolilo to ministerstvo zemědělství. Kvůli extrémnímu počasí mají hrozny vysokou cukernatost. Sklizeň je nyní v plném proudu.

Ministerstvo zemědělství rozhodlo na základě aktuálních výsledků rozborů. „Zjistilo se odbourávání kyseliny přímo v hroznech,“ poznamenal mluvčí resortu Václav Tampír.

Letošní sklizeň začala extrémně brzy, první hrozny měli vinaři pod střechou už v polovině července.

„Zatím to vypadá, že hrozny jsou skutečně hodně sladké. Příčinou je letošní hodně teplé počasí a sucho. Výjimku zřejmě také budeme muset využít,“ uvedl vinař Martin Valihrach.

Kvůli suchu méně šťávy

Dokyselování vinaři provádí kyselinou vinnou či jablečnou, nejde o žádnou chemii. Zatímco v jižních státech taková úprava vína zcela automatická, u nás je potřeba svolení Evropské unie prostřednictvím ministerstva zemědělství.

Hroznů je jinak podle vinařů nadprůměrné množství. „Horší bude ale lisování. Kvůli suchu nepoteče tolik šťávy,“ odhaduje vinař Jan Plaček.

O změnách uvažuje ministerstvo zemědělství i kvůli burčáku, který smí vinaři podle zákona prodávat až 1. srpna. Právě díky letošnímu extrémnímu počasí ale některá vinařství měla tento nápoj hotový už brzy v červenci.

„Jde zatím pouze návrh, který nemá konkrétní časový plán. Bude se ale dále rozpracovávat,“ podotkl Tampír.

Copyright 2005-2018 Moderní Brno